Dubai Yaşam Maliyeti
Dubai’de eğitim alma ve çalışma planlamanızda size faydalı olması için günlük yaşam, market, servisler gibi aklınıza gelebilecek her türlü konuda oluşacak giderlerle ilgili oluşturduğumuz bu yazıda düşünce sürecinize katkıda bulunmak istiyoruz. Yaşam maliyetleri olarak eğitim alırken çalışabileceğiniz avantajlı ülkelerden birisidir Dubai.
Öncelikle, eğer Dubai´de ekstrem ucuzlukta bir yerde kalmıyorsanız en büyük gideriniz Dubai’de Konaklama sayfasında verdiğimiz bilgiler doğrultusunda incelediğimiz kira olacak. Dolayısıyla toplam cebinizden çıkabilecek miktar için bu sayfamızı da incelemenizi tavsiye ederiz.
Dubai Aylık Giderler
Masraflar (2022 – 2023 Yıl Ortalaması) | Maliyet (AED) | Maliyet (USD) |
Kira (Okul Konaklama) Kira (Paylaşımlı Oda Kişi Başı) | 2200 1500 | 600 400 |
Toplu taşıma | 200 | 55 |
Mutfak Alışverişi | 600 – 800 | 160 – 220 |
Eğlence | 150 – 300 | 40 – 80 |
Ortalama toplam giderler | 2450 – 3500 | 670 – 950 |




Faturalar – Elektrik ve Su
Eğer Okulumuzun konaklama partneri olan paylaşımlı ve tek kişilik konaklama seçenekleriyle ‘Staybridge Suites’ i tercih ederseniz böyle bir maliyetiniz olmayacaktır. Konaklama bedellerine bu maliyetler için ekstra bir ücret yansıtılmamaktadır.
Ama özgürlüğünüzü ilan edip iyi de bir geliriniz varsa bir apartman dairesi ya da villa kiraladığınızda bu maliyetleri bilmek zorundasınız. Elektrik ve Su için ülkemizden farklı olarak tek bir fatura ödeyeceksiniz. Dubai´de bu servisleri ¨Dubai Electricity and Water Authority (DEWA)¨ şirketi sağlıyor. DEWA şirketine öncelikle evi kiralama aşamasında hizmeti açtırırken depozito ödeyeceksiniz: Apartman daireleri için 2000 AED, villalar için 4000 AED. Bunun yanı sıra 100-400 AED arası bir tutar da işlemler için ödemek gerekiyor. Evin büyüklüğüne bağlı olarak bu aralıkta ödeyeceğiniz tutar değişecektir.
Tek bir kişinin yaşadığı 1+1 bir apartman dairesi için ödeyeceğiniz ortalama tutar 350-600 AED arası. Faturaya baktığınız zaman bu ücretin yarısından fazlasının ¨Municipality Fee¨ adında Dubai Belediyesine gittiğini göreceksiniz. Municipality Fee yıllık kiranın %5´i tutarındadır. Yani her ay yıllık kiranızın %0.41´i kullanıma ek olarak belediyeye gidiyor.Üç kişilik bir konaklama için ise bu tutarı 500-750 AED olarak düşünebilirsiniz.
Faturalar – Soğutma
Dubai´de yaşam masrafları ekstra bir boyuta da sahip. Ödeyeceğiniz bir yeni fatura da soğutma için olacak. Ülkenin iklim şartları sebebiyle oturacağınız binada çok yüksek bir ihtimalle merkezi bir soğutma sistemi göreceksiniz. Duvara monteli klasik klima görmediğinizde şaşırmayın. Her bir evi ve üniteyi ayrı ayrı soğutmak inanılmaz bir miktarda enerji tüketimine yol açıyor. Dolayısıyla soğutma merkezi bir iş ve dağıtımını da ¨Empower¨ ve ¨Emicool¨ adlı iki şirket yapıyor.
Soğutma ücretinin istisnası ise Dubai´nin en büyük inşaat şirketlerinden biri olan Emaar´ın yaptığı binalarda kalmanız. Bu durumda soğutma için herhangi bir ücret ödemeyeceksiniz (Kiralık ev ilanlarındaki Chiller Free ibaresi).
Soğutma için de bağlatma esnasında yine aynı şekilde 2000 AED civarı bir depozito gerekecek. Aylık ödenecek ücret ise 1+1 daire için bir yıl içerisinde (kış da dahil) ortalama 150-300 AED. 3+1 daire için ise 400-600 AED. Yine bunun da oldukça değişken olduğunu belirtelim. kulumuzun konaklama partneri olan paylaşımlı ve tek kişilik konaklama seçenekleriyle ‘Staybridge Suites’ i tercih ederseniz böyle bir maliyetiniz olmayacaktır.
Mobil Telefon Hattı ve Dikkat etmeniz gerekenler
Dubai’ye yeni geldiniz ve yeni bir hat almanız gerekiyor. Bu içerikte nereden başlamanız gerektiği hakkında ipuçları vereceğiz. Birleşik Arap Emirlikleri’nde üç tane servis sağlayıcı bulunmaktadır: Du, Etisalat ve Virgin Mobile. Du ve Etisalat mobil, sabit hat, internet ve televizyon planları sunarken, Virgin sadece mobil ve internet paketleri sunmaktadır.
Dubai’deki uluslararası havaalanlarından herhangi birine vardığınızda, turist sim kartı satın almak için bir Du veya Etisalat mağazasına uğrayabilirsiniz. Bu sim kartlardan, ön ödemeli veya sonradan ödemeli bir numara alabilirsiniz. Bu sevdiklerinize ulaşmanın en hızlı ve kolay yoludur. Kullanma limitiniz 60 gün ile sınırlı olsa da siz bu süreyi isteğe bağlı olarak uzatabilirsiniz. Numaranın kullanımını uzatmamayı seçerseniz, numara geri dönüştürülüyor. Turist sim kartı, ülkenizdeki dolaşım planını kullanmak zorunda kalmadan, telefonunuzu kullanabilmeniz için veri ve arama dakikaları satın almanızı sağlayacaktır.Oturma vizenizi aldıktan sonra, Dubai’de size ait kalıcı bir numara alabilirsiniz.
BAE’nin internet çağrısı söz konusu olduğunda oldukça katı kuralları vardır. Bu nedenle Whatsapp çağrısı, Skype, Facetime ve Viber gibi hizmetler çalışmazsa çok şaşırmamalısınız. BAE’deki VoIP hizmetlerinin tamamı olmasa da çoğu güvenlik nedeniyle engellendi ve bu verdikleri bazı hizmetler yoluyla kar kaybını önledi. Vatandaşlar bunun gibi bir VPN hizmeti kullanmak gibi yollar buldular, ancak ağır bir para cezası alacağınız ve yakalanırsanız muhtemelen hapis cezası ile karşılaşabileceğiniz için bunu önermiyoruz.
BAE’de herhangi bir Apple ürünü satın alırken Facetime’ın başka bir ülkenin uygulama mağazasından indirebileceğiniz bir şey olmadığını da belirtmek önemlidir. Cihazların belleği, Facetime’ın cihazdan engellenmesi için kodlanmıştır, yani aldığınız cihaza yüklenemez. Yine, bunu atlamanın yolları var. Ancak bu sadece garantinizi geçersiz kılmakla kalmayacak, aynı zamanda başka canınızı sıkabilecek sorunlara neden olacağı için tavsiye etmemekteyiz.
Du ve Etisalat, daha ucuz bir şekilde görüntülü iletişim kurmak isteyenler için alternatif bir seçeneğe sahiptir. Yurtdışında sınırsız sesli ve görüntülü arama yapmak için BOTIM veya C’Me’yi indirebilirsiniz.
Dubai Market-Mutfak Alışverişi
Öğrenciler için ekonomik olarak maliyetleri düşürmenin bir başka yolu da yiyecek ve gıda gereksinimlerinizi kendi konaklamalarında gidermeniz olacaktır. Bunun için market alışverişleri çok önemlidir. Haftalık olarak yapılan alışverişler hem daha uygun hem de israfı önlemektedir. Unutmayın uzun süre Dubai’de kalacaksanız bir turist edasıyla hergün dışarıda yemek yemek maliyetlerinizi aşırı bir şekilde artmasına sebep olacaktır. bunun için öğrenciler için mutfak – market alışverişi Ayda 600 ila 800 AED (160 ila 220 USD) ‘dir. Maliyetinizi bu şekilde planlayabilirsiniz. Dubai’deki alkol fiyatları, alkolden alınan düşük vergilerden dolayı oldukça uygundur. Alkol fiyatları, ortalama olarak 15 Dirhem ile 200 Dirhem arasındadır. Özel seri alkollü içecekler tüketmek isteyen kişiler ise çok daha fazla ücreti gözden çıkarmalıdır. Çünkü özel seri alkollü içecekler, 1,000 Dirheme kadar çıkabiliyor.
Muz 1 kg: 17 TL – 7 AED ($ 1.90)
Coca Cola 330 ml: 2.95 TL – 2.5 AED ($ 0.68)
Nutella 400 gr: 15.75 TL – 16.85 AED ($ 4.59)
Prima Külot Bez 56´lı: 79.90 TL – 74.45 AED ($ 20.28)
Pringles 70 gr: 8 TL – 4.95 AED ($ 1.35)
Dubai Restoran / Yeme- İçme
Dubai´de yaşam masrafları için şimdiye kadar yazdığımız hemen hemen kalemde ödenecek tutarların kişisel kullanıma ve tercihlere bağlı olduğunu özellikle belirttik. Akşamları dışarda yiyen veya eve sık sık yemek söyleyen biriyseniz Dubai´de bunu biraz azaltabilirsiniz. Standart tavuklu etli kebap, dürüm gibi yemekler veya tava, fırın yemekleri tek kişi için 25-80 AED arası değişiyor. Ortalama ise 40 AED diyebiliriz.
Dubai´de yemek konusunda en çok Uzakdoğu ve Hint mutfağı seçenekleriyle karşılaşacaksınız. En ucuz seçenekler de genelde bunlar oluyor. Lübnan mutfağı da ülkede oldukça yaygın. İlle de Türk mutfağı derseniz de hemen hemen her yerde Türk restoranları da mevcut. Türk mutfağı Dubai sakinleri tarafından da sevilen bir mutfak. CZN Burak, Nusret, Kaftan, Günaydın gibi büyük restoranlarda beraber pek çok dönerci de şehirde mevcut. Aynısı Abu Dhabi ve Sharjah başta olmak üzere diğer emirlikler için de geçerli.
Bunların dışında lüks restoran kategorisinde sayılabilecek pek çok yer de var. Michelin yıldızlı şef Nathan Outlaw, Emirati mutfağı bulabileceğiniz Al Hadheerah, Palm adasında Atlantis içerisinde yer alan Nobu Dubai veya Burj Al Arab ve Burj Khalifa içerisinde yer alan restoranları da deneyebilirsiniz. Bu tarz yerlerde yiyeceğiniz yemekler tabi çok daha pahalı olacaktır.
Dışarıdan yemek söylerken Yemeksepeti benzeri olarak kullanabileceğiniz Talabat, Uber Eats, Careem Now, Zomato gibi uygulamalar var. Kişisel olarak önerimiz indirimlerin bolluğu, kullanım kolaylığı ve destek kolaylığı sebebiyle Talabat olur.
Bize Ulaşın
- Sırakapılar Mh. 1521 Sokak No:25 Merkezefendi
- 0850 885 2202
- info@redwayenglish.com